windows hello

Microsoft ще въведе автоматична биометрична автентификация като опция в новия Windows 10 по-късно тази година. Услугата ще се казва Windows Hello и ще предлага на потребителите възможност да сканират лицето, ириса и пръстовия си отпечатък, за да потвърдят самоличността си и да получат достъп до смартфони, лаптопи и персонални компютри с Windows.

Виж още: Project Spartan ще бъде краят на Internet Explorer

Този четвъртък софтуерният гигант официално обяви, че новата опция ще се нарича Windows Hello, а днес разкри малко повече подробности за нея, казвайки, че данните на потребителите ще бъдат съхранявани локално на устройствата, запазвайки анонимността, за да може те да бъдат в безопасност от хакери. Windows Hello ще бъде налична само за нови устройства, които са съвместими с услугата. Intel заяви, че всички джаджи с RealSense F200 сензора ще могат да работят с Windows Hello.

Microsoft също така обяви и Passport, нова система, която приложенията и сайтовете могат да използват за по-сигурно влизане без парола. Microsoft Passport съществуваше в миналото за онлайн акаунтите на компанията, но Windows 10 ще използва нова система за удостоверяване на участващите приложения и сайтове, без да изпраща парола, но гарантирайки защитата на процеса чрез използването на PIN или Windows Hello.

Миналия месец стана ясно, че Windows 10 ще поддържа новата спецификация Fast Identification Online (FIDO), позволяваща на различни устройства да работят с много голямо разнообразие от биометрични данни. FIDO има за цел изцяло да замести паролите, а от Microsoft заявиха, че това е една от водещите цели на компанията. Софтуерният гигант е член на алианса FIDO, така че очаквайте с времето да виждате все повече функции като Windows Hello.