WiFiSense

Остава по-малко от месец до официалното пускане на Windows 10 на пазара. Една от новите функции, която е част от тази версия на операционна система, се нарича WiFi Sense. И точно тя успя да притесни голяма част от потребителите и журналистите. Оказва се, че нейната възможност за автоматична връзка към WiFi мрежа споделя паролата ѝ с потребителски софтуер – Facebook, Skype и Outlook.

На практика всеки, работещ с WiFi Sense, използва WiFi мрежата автоматично, без да подозира, че тя е била заключена чрез парола. А самата парола също е извлечена по автоматизиран начин. Не е ясно дали тази функция ще бъде включена по подразбиране в официалното издание на Windows 10. При нейното активиране се извежда диалогов прозорец, който пита потребителя дали иска да се свърже с приложенията Outlook, Skype и Facebook. При положителна команда въведените абонати и приятели от адресната книга на потребителя ще могат да ползват WiFi мрежата свободно.

Има настройка, даваща възможност за ползване и на чуждата мрежа, когато тя е в обхват. Microsoft коментира, че WiFi Sense подобрява сигурността и комфорта на потребителите – те използват сигурни мрежи (подсигурени от доверието в приятеля), както и се премахва необходимостта от въвеждане на парола. Важно е да се отбележи, че WiFi Sense е предвиден да работи само за WiFi мрежи, а не за споделяне на файлове, папки, принтери и други.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS