windows 10

Днес Microsoft обяви, че Windows 10 ще бъде наличен това лято за потребителите с Windows 7 и Windows 8, но компанията има намерение новата версия на операционната й система да достигне до възможно най-много устройства. На Windows 10 ще се радват дори тези, които не са купили оригиналното копие на софтуера. „Ние ще ъпгрейднеме всички квалифицирани компютри, с оригинален или не Windows, до Windows 10“, заяви Тери Майерсън, вицепрезидент на отдел „Операционни системи“ в Microsoft в интервю за Reuters.

Виж още: Ревю на Apple iPad Air 2

Това означава, че хилади, дори милиони, устройства ще получат безплатно копие на Windows 10. Говорител на компанията също потвърди пред The Verge, че дори използващите пиратски копия ще могат да ъпдейтнат до Windows 10. „Ние вярваме, че с времето клиентите ще осъзнаят стойността на правилно лицензирания Windows и ще направим прехода към законни копия по-лесен за тях.“, се казва още в изявлението.

Microsoft доста дълго опитваше да се бори със софтуерното пиратство. Windows XP беше първата операционна система на компанията, която използваше продуктова активация, но дори това не успя да спре разпространението на нелицензирани копия. Microsoft подобри технологията с различните версии на Windows, но резултатът в крайна сметка беше същия. Този път гигантът избра съвсем нова тактика за борба, но проучванията показват, че в голяма част от случите пиратски Windows се инсталира на нови машини, без потребителите реално да знаят, че използват такова копие на операционната система. Microsoft опита различни методи за насърчаване на клиентите да върнат своите устройства или да потърсят оригинални копия, но в много региони това е изключително трудна задача.