windows 10

След като преди време Microsoft пусна безплатно тестови версии на новата си операционна система Windows 10 за включилите се в Windows Insider Program , беше време да разберем и кога той ще излезе официално за всички потребители. Новините бяха съобщени от Тери Майерсън, вицепрезидент на отдел “Операционни системи” в Microsoft.

Виж още: С Windows Hello ще може да сканирате лицето, ириса и пръстовия си отпечатък

Вчера Майерсън изказа желанието си и намерението на компанията да пусне Windows 10 в 190 държави през лятото на 2015, като той ще се предлага на 111 езика. “Продължаваме да разработваме и имаме прогрес. Windows 10 ще е наличен в 190 държави, на 111 езика още това лято.”, бяха неговите думи. За първата година от пускането на операционната система, всички ползватели на Windows 7, Windows 8/8.1 и Windows Phone 8.1 ще могат безплатно да ъпдейтнат до 10.

По-интересните новини обаче идват от Китай. Там Microsoft ще си партнира с Lenovo и Tencent, за да се бори с пиратството. Там хората нямат достатъчно свободен достъп до софтуер и масата използва неоригинални, пиратски версии на Windows. Lenovo ще предлага ъпгрейд до новата версия в 2500 свои сервизни центъра в Китай, а Tencent пък прави актуализацията налична заедно с допълнителни свои приложения. Microsoft изглежда има планове да предлага ъпдейд до Windows 10 и на хора, използващи неоригинални версии на Windows 7 и 8.