iOS 10, macOS и Siri не са единственото, на което Apple обърна внимание снощи. Световната конференция за разработчици стана мястото, на което дебютираха новите версии на операционните системи watchOS и tvOS, както и някои други интересни работи. Нека ги разгледаме с по няколко думи.

watchOS 3

Новата версия на операционната система за Apple Watch беше представена снощи. Тя ще дебютира, също като останалите, през септември. Преди това обаче, компанията подготви потребителите с това, което може да очакват, а именно: Купертино са добавили няколко нови лица за часовници, като от сега между тях може да се скролира само със страничен суайп на екрана. С плъзгане отдолу вече имате достъп до Control Center, който е подобен на този при iPhone, докато страничния бутон вече води до последно използваните приложения, вместо в контактите.

Instant Launch пък е новата функционалност на самите Apple Watch приложения, която позволява те да се стартират много по-бързо, благодарение на запазването им в паметта. Scribble пък ще ви даде възможност да отговаряте на съобщения чрез писане директно на часовника. Това обаче става не с клавиатура, а с изписване на буквите. Първоначалто там ще се поддържат английски и китайски език.

Apple са се погрижили и за сигурността, като вече при продължително задържане на страничния бутон, Apple Watch първо предупреждава, а след това набира локалния номер за спешни случай. За да е възможно това, трябва джаджата да е свързана с iPhone или да има достъп до Wi-Fi.

Не на последно място, Apple представиха две нови фитнес приложения за Apple Watch – едното се нарича Breathe и помага за релаксиране и упражнения по правилно дишане. Другото пък позволява следене на фитнес и здравословното състоние на потребителя и споделянето му със семейство и приятели. Налични стават също множество приложно-програмни интерфейси, достъп на приложения от трети страни до Apple Pay, както и много други малки подобрения.

Apple TV

За tvOS също можем да кажем няколко неща. Потребителите на Apple TV вече имат достъп до над 6000 приложения и 1300 видео канала. Желанието на хората се изпълни и Apple представиха приложение за iPhone, което действа по същия начин като дистанционното Siri – можете да търсите, да управлявате видеото и т.н. Най-големия плюс е, че можете да ползвате клавиатурата си за търсене.

tvOS вече може да показва резултати при търсене по катерогия и описание на случващото се във филма, като търсенето се извършва между цели 650 000 филми телевизионни сериали.

Най-удобното пък е single sign-on системата, с която ще можете да се логвате във всички канали само с едно натискане. Интеграцията с iOS пък позволява да свалите приложение на телефона си и то автоматично да бъде свалено и на вашия Apple TV. ReplayKit пък е пакет за разработчици, който ще помогне за включването на запис и превърнате на шоута по множество видео канали.

Друго

QuickType е нова услуга на Apple, която използва т.нар. deep learning (дълбоко заучаване, бел. превод), за да анализира това, което пишете в чат приложения, например. По този начин функцията, интегрирана със Siri, може да ви предлага отговори на въпроси, да разбира кога някой ви пита къде сте и автоматично да показва местоположението ви на карта и т.н. Apple представиха и нов пакет за разработчици, свързан със smart home уредите – HomeKit. Благодарение на него, в комбинация с чисто-новото iOS приложение Home, потребителите могат да контролират всички свои поддържание домашни аксесоари, така че да улеснят ежедневието си.

Това са само малка част от нещата, с които Apple ни запознаха на WWDC снощи. Останалите можете да видите ето тук – между тях са всичко, свързано със Siri, macOS и множеството нови функционалности при iOS 10, която очакваме през септември.