В официално прессъобщение вчера, Volvo обявиха, че до 2019 година ще спрат да произвеждат автомобили, които да са само с двигатели с вътрешно горене. Вместо това, оттук нататък всички техни коли ще бъдат или хибриди, или изцяло електрически. „Времето за електрифициране най-накрая дойде. Технологията е узряла, цените са добри и нашите клиенти са готови“, сподели Хенрих Грийн (Henrik Green), старши вицепрезидент на Volvo Car Group.

Още, от Volvo споделят, че между 2019 и 2021 година ще произведат общо пет изцяло електрически модела, два от които с висока производителност и под марката Polestar.

Компанията планира да продаде общо един милион електрически автомобила до 2025 година. „Когато го казваме, значи наистина го мислим. Ето така ще го направим“, допълва още главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самюелсън (Håkan Samuelsson).

От 2019 година нататък, всички нови модели автомобили на Volvo ще имат вариант с изцяло електрически мотор. Това е изключителен скок за компанията и наред с партньорството им с NVIDIA за разработка на самоуправляващи се коли, бъдещето на Volvo изглежда много интересно. Остава само да видим как шведите ще го реализират, за да направят света едно по-чисто и свободно от изкопаеми горива място.