VIVACOM

VIVACOM стартира конкурс за нови идеи за мобилни приложения, които могат да бъдат от полза на българските граждани в тяхното ежедневие. За първи път телекомът ще осигурява и финансиране за победилите апликации. Конкурсът с името NewBornIdeas ще бъде дългосрочен и ще се провежда два пъти в годината. Инициативата ще бъде представена за първи път по време на предстоящия StartUP Weekend, който се осъществява с подкрепата на телекома във VIVACOM Art Hall от 15 до 17 ноември 2013 г.

Безпристрастното жури на конкурса, включващо представители от двата фонда за начални рискови инвестиции – LAUNCHub и Eleven, VIVACOM и StartUP фондацията, ще търси прогресивни идеи за мобилни приложения за операционната система Android, предназначени за локална употреба от българските телеком потребители. Мобилните приложения трябва да са базирани на иновативна новородена идея, която може да улесни живота и ежедневието на гражданите на България или да спомогне за справянето със съществуващ проблем. В първия етап на конкурса може да се кандидатства до 5.01.2014 г., а победителят ще бъде избран до края на януари. Той ще получи финансиране за осъществяване на проекта си, безплатна интернет услуга от VIVACOM и подкрепата от Andoid платформата VIVA Apps за популяризиране и монетизиране на проекта.

Обявяването на конкурса съвпада с втория StartUP Weekend Sofia, който се организира от StartUP Foundation с подкрепата и домакинството на телекома. В 54-часовото състезание ще вземат участие 100 програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти и стартъп ентусиасти, които от петък до неделя ще разработват мобилни приложения и стартиращи бизнес модели в Телефонната палата в София.

StartUP Weekend е топ събитие в сферата на иновативното предприемачество, което се провежда за пети път в София като част от глобална инициатива на всички световни технологични столици. Традиционно уикендът събира новатори, предприемачи, програмисти, дизайнери и лидери в сферата на дигиталните технологии, които търсят съмишленици за реализация на идеите си. Това издание е част от интензивната програма от StartUp събития в Телефонната палата през ноември и декември и поставя старта на Глобалната седмица на предприемачеството от 18 до 24 ноември за България.