След безброй перипетии английският производител на луксозни телефони Vertu изглежда спира работа. В началото на тази година турският бизнесмен Мурат Хакан Узан (Murat Hakan Uzan) придоби марката и предложи да изплати на кредитори 1,9 милиона британски лири от дълга на компанията (който е общо 128 милиона лири).

Според The Financial Times, Vertu спират работа и производство, което ще доведе до съкращаването на около 200 работни места.

Отново според The Financial Times, Узан все още държи правата над марката и смята в някакъв момент  да я възобнови. Дали и кога това ще стане обаче, не е ясно.

Vertu започнаха работа през 1998 година като част от Nokia и произвеждаха луксозни версии на техните телефони. По-късно компанията започна да конструира смартфони с Android на цени от по 30 000 долара — с панели от змийска кожа, кожа от щраус, злато, диаманти и други. През 2012 година Vertu бяха придобити от дружеството за частен капитал EQT, а по-късно ги купи китайската фирма Godin Holdings, преди марката на стане собственост на Узан.