Vertical Villages

Красиво е, нали? Това е концепция по проекта „Vertical Villages“, който е дело на Манал Рачди от Oxo Architecture, Самюел Нажиоти, Филип Ризоти и Танги Вермет. „Vertical Villages“ представлява концепция за използване на мостовете по един малко по-нестандартен, но практичен начин, превръщайки ги в малки селища, създадени в рамките на носещите основи на мостовете с чудесна гледка към природата, океана и т.н.

„Правителството помоли за един устойчив начин за запазване на мостовете“ са думите на Манал Рачди. Всеки апартамент или офис ще бъде създаден в пространството между съществуващата структура на мост, така че от разстояние формата на моста ще изглежда по същия начин без да има голяма промяна. На всичко отгоре, една част от моста ще бъде превърната в пешеходна алея, а друга част ще бъде използвана за трафика, така че жителите да могат да стигат до вкъщи без проблем.

[rquote]- Кажи ми пак адреса ти, за да знам къде да дойда?[/rquote]

Представете си апартаменти, магазини и дори училища, които са създадени с идеята за повторно използване на вече съществуващата конструкция. Един вид се получава, че вие ще может да си паркивате колата на входа, [rquote]- Под моста.[/rquote]което е на върха на моста, след това натискате бутона на асансьора и сте си в хола. Енергията за всичко това ще идва благодарение на факта, че един от вулканите е наблизо. Тя трябва да стигне за всички офиси и може би дори и за училищата, които ще бъдат вградени в моста. „Идеята е да го превърнем в нещо като град в рамките на моста“, казва Рачди.

Вече сигурно се чудите къде ще се построи това чудо, наречено „Vertical Villages“? Е, няма да е в България! Идеята за тази мега конструкция е да се надстрои върху вече съществуващата магистрала A3 Autostrada в провинцията между Салерно и Реджо Калабрия в Италия. Нейното строителство започва в средата на 1960 година, а днес работи в продължение на повече от 483 километра. Все пак, въпреки 50 годишното непрекъснато развитие, магистралата все още е недовършена. Не че това пречи да се направят такива неща и на други места по света, но за момента идеята е да се реализира там. Лошото е, че сега Италия не е в най-доброто си икономическо състояние, а този проект не е евтин.