Не, не е това, което си мислите. Става въпрос за нещо съвсем различно от това, което веднага се ражда като мисъл в главата ви. Въпреки че борбата със СПИН продължава, хората вече не обръщат толкова внимение на ХИВ вируса, не се интересуват и не взимат участие във въпросната борба. Точно това е и причината за последните 10 години броят на заболели от ХИВ хора да се е увеличил с 80%. Все още той е в топ причините за смъртност с 1.5 милиона смъртни случая годишно и цели 35 милиона души, които са ХИВ позитивни.

И за да започне да се говори отново за този ужасен вирус и хората да продължат да се интересуват, едно списание поема дръзко начинание. Vangardist принтира специални 3000 копия от най-новия си брой с мастило, примесено с кръвта на трима ХИВ позитивни човека. Идеята зад това е да се обърне нужното внимание на болестта и хората, които се борят с нея. Също така тези, които са помогнали за зараждането на идеята, искат по този начин да накарат хората да разберат какво е да общуваш и контактуваш с човек болен от СПИН – това няма да ви убие, както няма да го направи и притежанието на едно такова списание. Но все пак, първото, което ще се замислите след като имате достъп до списанието, е “Мога ли да го държа в ръце?”, “Защо да не го държа?” и може би “Може ли да ми стане нещо?”.

Идеята е съвместна работа на Vangardist и швейцарската компания Saatchi & Saatchi, като за сигурността всичко е съблюдавано от Харвард и Университета Инсбрук. Трима ХИВ позитивни души са дарили от кръвта си и списанието ги нарича “ХИВ герои”. Въпросната кръв е топлинно обработена, за да се унищожи заразата, след което е смесена с мастило в пропорции 1 към 28 (в полза на мастилото, разбира се). Накрая с тази субстанция е принтиран всичкият текст и снимки в новия брой на Vangardist. Цената им е 50 евро, като всички приходи ще бъдат дарени на благотворителни организации, борещи се с ХИВ вируса на СПИН.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS