USB Type-C портовете са бъдещето за нашите компютри, лаптопи и телефони, но от няколко дни в мрежата се говори за един проблем, който е толкова страшен, че по-добре прочетете цялата статия.

Ако имате телефон или лаптоп, които ползват USB Type-C технологията и разполагате с кабел, който сте получили в комплекта на вашата машина или телефон, то вероятността да сте застрашен е почти равна на нула. Ако обаче имате кабел, който сте купили от Amazon, eBay или друго място, което не може да ви гарантира качество, съветът ми е да не го ползвате.

Ще попитате “Защо?”. Реално шансовете ви да си счупите компютъра за 50 на 50, но едва ли искате да рискувате стока за 1000+ лв, само защото сте си взели кабел за 10 лв. Проблемът е, че тези кабели, които не знаем как са направени, кой ги е сертифицирал и дали въобще някой го е правил, просто не работят коректно. Свързвайки вашия телефон, чрез този кабел към вашия лаптоп, за да се зарежда например, той не може да контролира големината на тока, който да премине през него.

Не съм специалист по електричество и ще го обясня така, както аз го разбрах. Идеята е, че телефонът, след като го свържем, дава заявка за възможно повече ток, за да може съответно да се зареди по-бързо. USB C портът на вашия лаптоп получава тази заявка и отговаря, като започва да дава все повече и повече ток, без да знае кога да спре. И телефонът и лаптопът ви са направени да работят така от производителите, а кабелът е компонентът, който в случая е отговорен. Чрез резистори и правилно окабеляване той трябва да функционира така, че да не изпържи лаптопа и да предпази и двете страни.

И така, в случай на евтин кабел, който не е направен както трябва, а вие сте го купили от някъде си, само за да спестите 20-30 лв. – резултатът е катастрофален. Решение на този етап няма. По думи на The Verge, ето тук може да намерите тествани продукти, които стават за ползване, но това е само за Amazon. За всички останали не се знае нищо.

Моят съвет е да ползвате каквото имате в комплекта или просто да не ползвате USB C кабели в следващите няколко месеца, докато пазарът не се изчисти. Ако все пак ви се налага – не купувайте евтини кабели, не купувайте кабели от нелицензирани лица/фирми, четете коменрите и мненията на останалите, по възможност го тествайте на стар компютър преди да го закачите на новия.

9 Коментари

 1. Аз нещо не разбрах, ако телефонът дава заявка за повече ток и кабелът не може да го контролира, няма ли телефонъа да изгори, получавайки повечето ток при зареждане? Не се шегувам, не ми стана ясна логиката, как компютъра ще пострада, ако някой го е разбрал, да обясни моля!

 2. Аз го разбирам така – телефонът иска ток Х+ (или колкото се може повече) > РС си казва “Ок” > започва да дава колкото се може повече > кабелът не може балансира > в следствие а това порта на РС се чупи, защото не знае кога да спре и колко голям да е този ток.

  Може би и телефонът трябва да замине, но явно при всички тестове гори само РС.

 3. Пълни глупости.

  В кабела няма никакви резистори, има само в usb устройствата за идентификация. И всеки usb порт има токоограничение, което не позволява тока да превиши определана стойност. usb портовете имат също и защита от късо съединение, ако случайно Vbus и GND пиновете се закъсят. Ако това стане, обикновено трябва да се извади батерията на лаптопа, след като е изключен и захранващия кабел.

  Моля ви изтрийте тази безумна статия.

 4. Също калпавите кабели обикновено успяват да докарат до 0.5А макс. Външно изглеждат дебели а вътре кабела е с дебелината на косъм.

 5. Съгласен съм със защитата на USB портовете.Обаче риска според мен се състои в друго. Кабела е пасивен елемент, и единственият проблем който може да докара (при използване на нискокачествен кабел), е евентуално прегряване, водещо до стопяване / самозапалване и късо съединение. Прегряването ще се появи, когато през тънък кабел (вътрешното му съпротивление е високо) започне да минава голям ток.
  Тук наистина би трябвало защитата от късо на USB порта да сработи, но в такива ситуации никога не си сигурен….

  Любашки, наистина темата написана по този начин, не носи информативност, по скоро обратното! 🙂

 6. USB портът се поврежда. Ще се счупи ако го удариш с чук

 7. Не носи чисто технически, защото очевидно е пълно със специалисти електричари тук, които очакват, че пък ние също трябва да разбираме от всичко 🙂
  Темата я оставям, защото все пак явно има някакъв проблем по веригата и трябва да се внимава.
  Ако някой изяви желание, нека тества и да напише техническо обяснение и ще го публикувам.

 8. Не се коси, няма нищо лошо човек от време на време да получава критика (градивна).
  Не е казано че всеки трябва да разбира от всичко, не е и нормлано да е така. Тук сме, четем редовно, помагаме си. Както се харесваме и защитаваме, така се и критикуваме. Мисля че така трябва да бъде. 😉

  Поздрави на целия екип!

 9. Ооо, не. Аз въобще не се кося. Толкова време го правя това, че отдавна вече не си го слагам, когато някой критикува. Затова сложих и усмивка.

  Че има грешки в статията е така, аз и не случайно написах в нея, че не разбирам от тези неща. Пуснах, за да знаете, че има проблем и гледах да я преведа макс близко до написаното в източника. Сега кой прав и кой крив ще кажете вие.

Comments are closed.