Снимка: Canonical / Ubuntu

На пазара вече присъстват смартфони с операционната система Ubuntu Phone и въпреки това още не сме станали свидетели на това, с което разработчиците от Canonical се бяха похвалили, а именно – пълна конвергенция на работната среда и възможността за управление на десктоп приложения на телефона.

ubuntu-phone-screenshot
Снимка: Michael Hall / Canonical / Ubuntu

Преди само два дни обаче, разработчикът на Ubuntu Майкъл Хол сподели интересен скрийншот в Google+. На него се вижда как всъщност десктоп апликации вървят на смартфон с операционна система Ubuntu Phone. Между тях са популярният редактор за изображения GIMP и Mozilla Firefox. Скрийншотът показва, че компанията напредва в своето начинание и на практика конвергенцията вече е възможна. И все пак Хол споделя, че „Трябва още много работа, за да направим тези неща полезни, но е хубаво, че можем да покажем прогрес.“ Тук той има предвид това, че дори и приложенията да вървят, може би няма да ви е удобно да работите на с GIMP на 5-инчов екран и то без подходяща периферия.

Идеята на Canonical изглежда е да събуди интереса на разработчиците от трети страни, които да започнат да работят по подходящи версии за своите приложения с отворен код за системата Linux. В крайна сметка самите Canonical споделят, че целта е всяка една програма, която можете да инсталирате на Linux, да може да върви спокойно под Ubuntu Phone. Предимство тук им дава това, че нито Android (която е базирана на Linux), нито iOS или дори Windows не поддържат възможността да работят с desktop приложения от съответната среда.

Важно е да се отбележи, че говорим за пълна реална конвергенция и Continuum на Windows 10 не изглежда да е точно това.