Uber спря работа на тероторията на София вчера вечерта. От тогава приложението показва, че няма свободни коли. Новината беше потвърдена пред бТВ от Димитър Радуков, мениджър на компанията за България.

„С голямо съжаление бих искал да ви съобщя, че услугата Uber Х е спряна временно в София. Ние дълбоко вярваме, че София има нужда от такава услуга и ние не сме се отказали от софийския пазар, напротив. Смятаме да търсим варианти и да останем и да предлагаме нашите услуги“, заяви Радуков.

Това се случва, след като на 23 септември Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли за незабавното прекратяване работата на мобилното приложение на Uber в страната, тъй като компанията извършва нерегламентирана таксиметрова дейност.

За да пордължи своята работа в България, Uber трябва да започe да работи в съответствие с българското законодателство за таксиметрови услуги, т.е. да плаща данъци тук, да боядиса автомобилите си в жълт цвят, да направи застраховки на шофьора и пътниците, да обяви тарифи и т.н.

uber peticia

Uber стартира петиция „Не на спирането на Uber в София!“. „Живеем в един нов свят движен от технологиите. Регулациите трябва да еволюират, за да може обществото да се възползва от ефективността на иновациите. Очевидна е нуждата от нови правила, които да отразят техническото развитие на 21-ви век. Властта това да се случи е в ръцете на нашето правителство и изборът дали да се чуе гласът ви е изцяло ваш“, e написано в петицията. По време на писането на тази статия броят на подписаните е 4458.