Пътуване и бизнес. Това са двете основни неща, които описват модела на Toshiba, на който е посветено настоящето ревю.

Официално Toshiba Tecra Z40 не е в класа на ултрабуците, но определено е лек, елегантен и тънък. Много ми е приятно като видя лаптоп или ултрабук, които изглеждат много добре и в същото време наистина би свършил работа. Този, както се досещате, е точно такъв. Серията разполага с две предложения, като основната разлика е в процесора и твърдия диск. Ако ви интересуват детайли, можете да цъкнете тук.

Дизайн и външен вид

 

Започвам директно с дизайнa, тъй като това е първото нещо, което забелязваме в един продукт. В този случай шасито предлага красив и изчистен външен вид. От Toshiba са използвали магнезиева сплав за изработката на корпуса, която както знаете, го прави по-здрав и издръжлив, но едновременно с това и по-лек. Все пак е предвиден за интензивните ви бизнес пътувания, нали? Освен, че го прави по-устойчив на външни влияния, магнезият допринася за редуцирането на замърсяванията от пръсти.

Матовият дисплей без отблясъци предоставя резолюция 1600 х 900, като съответно картината е в съотношение 16:9. Някои от вас може би биха поискали Full HD, но истината е, че при такава големина малко от нас биха направили съществена разлика. Ако все пак държите на по-висока резолюция, можете да прочетете нашето ревю за Tecra Z50, за да видите какво може да ви предложи този малко по-голям бизнес лаптоп. В случай, че имате нужда от изключително компактен ултрабук, който да не прави компромиси по отношение на хардуерна мощ, батерия и дисплей, не пропускайте да се запознаете с Portege Z30. Тъй като както вече споменахме, дисплеят е нерефлективен, дори и при пряка слънчева светлина картината се вижда добре и ще можете да работите спокойно извън офиса.

Свързаност

 

 

За този формфактор бих казала, че клавиатурата е удобна и предоставя възможност за по-дълги часове на писане и работа с лаптопа. В този елегантен дизайн от компанията са успели да добавят и достатъчен брой интерфейси и ще ви зарадвам като кажа, че ще имате налични 3 x USB 3.0 порта, единият от които поддържа функцията Sleep and Charge за зареждане на външни устройства в режим на неактивност. Освен тях имате наличен вход за външен монитор, DC вход, RJ-45 , микрофон, слушалки, четец за карти, HDMI изход и FHD уеб камера.

Toshiba Tecra Z50-A Picture 6

Хардуер

 

Вече трябва да ви е ясно, че от визуална гледна точка това, което ще възприемат очите ви от Toshiba Tecra Z40, ще са добри цветове и стилен външен вид. Това обаче не е всичко и не е най-важното. Нека да погледнем производителността на този лаптоп. Серията предлага избор между два варианта – единият с четвърто поколение i5 процесор и такъв с i7 процесор. И двата ще ви свършат работа, но ако смятате, че ще ви се наложи по-интензивно ползване, то ви препоръчвам този с Intel Core i7-4600U vPro процесор с технология Intel Turbo Boost 2.0, който тествахме и ние. Важно е да отбележим, че хард дискът използва SSD технология, която на практика е твърд диск от ново поколение, чиито основни преимущества са моментален достъп до данните, поразителен брой едновременни операции в секунда и отлична производителност. Капацитетът е до 256 GB, а графичната карта е Intel HD Graphics 4400.

За своите 14 инча, теглото на Tecra Z40 e около 1,4 кг, което всеки от вас би оценил, особено ако често му се налага да пътува по-дълго. Със сигурност не е най-тънкият лаптоп, но съпоставен с конкурентите си от бизнес класа, е изключително добър. По спецификации батерията издържа 9 часа. Разбира се това зависи преди всичко от натовареността на устройството и задачите, които извършвате, но със сигурност този лаптоп ви гарантира минимум 5 часа при комбинирана работа.

Софтуер и сигурност

 

Серията Tecra Z40 идва с предварително инсталиран Windows 7 Professional и Windows 8.1 Pro на DVD. Бих ви препоръчал директно инсталация на 8.1, защото комбинацията  i5/i7 – SSD – Win 8.1 е просто прекрасна и бързината е изключителна. Лично аз в началото имах своите трудности при използването на „осмицата“, но след време ще видите, че работи доста по-добре. Ако все пак вашият бизнес налага използването на по-стара версия, това няма да е проблем.

Тъй като се предполага, че Z40 ще се ползва доста при различни пътувания, за да се чувствате сигурни, серията разполага и с биометричен пръстов отпечатък, с който спокойно можете да заключите лаптопа без притеснения от загуба на данни. Той може да се използва и директно като логване, без необходимост от въвеждане на парола. Ако пък желаете още физически защити, имате налична и ключалка Kensington.

Гаранция

 

И при тази серия имаме вече позната ни гаранция на Toshiba  – Reliability Guarantee, за която може да прочетете повече тук. Тази гаранция за надеждност възстановява 100% от сумата, заплатен от вас за устройството, ако лаптопът ви се повреди в рамките на една година след покупката.

Цена

 

В обобщение серията Tecra Z40 ви предлага всичко, което ви е нужно, за да свършите всяка бизнес задача. Стабилен хардуер, добър софтуер и всичко това пакетирано в елегантно тяло. Тук определено е вложена мисъл в изработката и баланса между това да имаме красиво и мощно устройство, но не на последно място защитено и подплатено със софтуерни добавки като пакетът EasyGuard, които няма да намерите на друго място.

Toshiba Tecra Z40-A-16C може да намерите у нас за ~1599 лв, а Toshiba Tecra Z40-A-17R за около ~2500 лв.

Характеристики Tecra Z40-A
Процесор Intel Core i5-4210U/i7-4600U vPro CPU  Intel Turbo Boost Technology 2.0
Операционна система Windows 7 Professional 64-bit инсталиран и Windows 8.1 Pro 64-bit на DVD
Системна памет RAM 4,096 (1x) MB, DDR3L RAM (1,600 MHz)
Твърд диск SSD 128 GB
Дисплей 14” / 1600 х 900 pix / 16 : 9 / Toshiba HD non-reflective High Brightness
Видеокарта Intel HD Graphics 4400
Интерфейси 1 × DC вход
1 × външен монитор
1 × RJ-45
1 × USB 2.0
3 × USB 3.0
1 × HDMI изход, поддържащ формат на сигнала 1080p
1 × външно комбинирано гнездо за слушалки (стерео) / микрофон
1 × интегрирана 2-мегапикселова FHD уеб камера (1920 x 1080) с вграден микрофон
1 × Multi-Card Reader поддръжка
Безжична комуникация Bluetooth 4.0 + LE
Intel Wireless Display
Wi-Fi 802.11ac + a/b/g/n
Wireless LAN Intel Dual Band Wireless-AC 7260
Характеристики на защитата HDD парола
Слот за Kensington Cable Lock
Администраторска парола
Потребителска парола
Батерия Lithium-ion polymer, четириклетъчна с максимален живот до 9 часа
Софтуер, включен в комплекта DTS Studio Sound
McAfee
Microsoft Office 2013
TOSHIBA Eco Utility
TOSHIBA PC Health Monitor
Гаранция 3 години (физически и юридически лица, важи за цяла Европа)
Цена ~ 2470 лв