T1100

Toshiba Corporation обяви днес, че моделът T1100, който беше пуснат на пазара за първи път през 1985 г., получава сертификат за значима иновация от престижната Програма за постижения на Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE).

Институтът, който е водеща световна професионална асоциация на инженерите по електротехника и електроника, основава Програмата за постижения през 1983 г. с  цел да награждава важни исторически постижения, като до момента близо 140 иновации в световен мащаб са удостоени с престижното отличие. За Toshiba това е второ подобно отличие след като през 2008 г. компанията бе наградена за JW-10 – първият процесор за японски думи.

Toshiba започва разработването на IBM PC-съвместим лаптоп през 1984 г., когато IBM PC са стандарт за настолните компютри. Пуснат в Европа през 1985 г., моделът T1100 оказва огромно влияние върху появата и последващото развитие на пазара на лаптопи. Т1100 предлага по онова време LCD дисплей с висока резолюция и е оборудван с 3.5-инчово флопи-дисково устройство, а новоразработеният софтуер за контрол на захранването позволявал живот на батерията до осем часа. Дори оборудван с всички тези неща, моделът тежи едва 4,1 кг.

През 80-те години на 20-ти век настолните компютри все още се използват масово като неподвижни машини. T1100 привлича вниманието именно със своята мобилност и възможност за пренасяне, като само за една година компанията продава 10 000 броя, предимно в Европа. През 1986 г. Toshiba пуска T3100, който е снабден с твърд диск  – първият в света, наличен при преносим компютър и високопроизводителен процесор, който преди това е бил използван единствено при настолни компюри. Надграждайки тези постижения, Toshiba продължава да разширява своето портфолио от преносими компютри, като оказва водеща роля за тласъка на пазара и ръста на индустрията за  оборудване на преносими устройства, допринасяйки в значителна степен и за развитието на информационното общество като цяло.

Toshiba ще изложи T1100 с почетната награда за изключителни постижения на  Института на инженерите по електротехника и електроника в своя нов музей Toshiba Science Museum, който ще отвори врати отново в град Кавазаки в началото на 2014 година.