Дизайн и външен вид

 

 

Нека да преминем към следващия компонент от устройството, а именно дизайна. Определено не е лесно да направиш дизайн на лаптоп, в който да са съчетани красота, мощност и мобилност. Toshiba са постигнали това с елегантен и изчистен корпус, както при всички модели от серията. Искам да отбележа, че сребристото шаси всъщност не е алуминиево, а е изградено от специална магнезиева сплав, която освен, че го прави здрав, позволява и достигане на по-леко тегло в комбинация със специалната конструкция тип „пчелна пита“, която компанията използва за подсилване на издръжливостта и олекотяване на дизайна. Всичката тази мощ и красота тежат едва 1,2 кг, което определено го прави примамлив, особено за тези от вас, чийто график изисква чести срещи навън, за които документацията, която носим, понякога тежи повече и от самия ултрабук. Portege Z30 е с размери 316x 227 x 13,9 (отпред) / 17,9 (отзад) мм и бих казал, че може и да не обърнете внимание , че е в чантата ви.

[cquote]С Portege Z30 ще се движите със стил[/cquote]

Говорейки за срещи извън офиса, няма как да не споменем и друга важна черта на серията – издръжливостта на батерията от 10 часа. Това време реално ще ви позволи цял ден работа навън и възможност за използване на лаптопа дори и след натоварен работен ден за още няколко часа в свободното ви време, така че спокойно можете да го заредите вечерта и да не мислите за батерията през целия ден. И тъй като „бизнесът не спи“, може често да ви се налага да отмятате някоя и друга задачка късно след работа и в този случай ще оцените клавиатурата с подсветка. Бих казал, че това трябва да бъде стандарт при всички лаптопи, тъй като го намирам за изключително удобно, особено в дългите работни вечери. За съжаление нямаме NUM Pad, но при тези размери не виждам как биха побрали и него. Писането на клавиатурата е приятно и меко и не срещнах никакви трудности при използването й.

Свързаност

 

Както вече споменах, тук се е търсила мобилност, но очевидно не е направен компромис със свързаността. Жакът за външен монитор ще бъде плюс за всички, на които бързо се налага да преминат от 13,3 инча на няколко повече. Още един плюс е, че въпреки малкият си размер, Portege Z30 има налични 3 USB порта… още по-хубавото е, че и трите са версия 3.0, т.е. много по-скоростно прехвърляне на информация. Стандартно имаме четец за карти, изход за слушалкии тонколони, изход за микрофон и HDMI порт. Интефейсът предлага още вградена уеб камера, вграден микрофон и 5 в 1 четец за карти памет (поддържа SD до 2GB, miniSD/microSD с адаптер до 2GB, SDHC до 32GB, SDXC до 64GB и MMCard до 2GB). Ако ви интересува повече техническа информация, можете да видите таблицата в края на ревюто.

Гаранция

 

Едно от нещата, на които обръщаме най-много внимание, особено ако сме бизнес потребители, е гаранцията. От Toshiba знаят това и също така явно знаят как да покажат, че за тях всички клиенти са еднакво важни. Може би досега не ви е правило впечатление, но за юридически лица гаранцията обикновено спада наполовина поради голямата и бърза амортизация на продукта. Е, бизнес потребители, ще ви зарадвам като кажа, че тук такова нещо няма. Гаранцията си е пълна, както за физически лица, така и за юридически лица. Изненадващото за мен обаче беше, че тя е 3-годишна, а не стандартните 2 години. И още нещо – важи за цяла Европа, което означава, че независимо дали отивате на почивка, пътувате по работа или ви се налага по-дълъг престой в която и да е страна в Европа, вие ще можете да разчитате на тези пълни 3 години гаранция. Колко хубаво нали? Сега ще можете да използвате лаптопа на пълния му капацитет винаги, без да се притеснявате, [rquote]Сега ще можете да използвате лаптопа на пълния му капацитет[/rquote]че след година-две тя ще отпадне и ще трябва да дадете луди пари по ремонти.

Тук отново имаме Reliability Guarantee и ще напиша отново няколко реда в случай, че сте пропуснали предишното ревю. Тази гаранция е създадена и насочена специално към бизнес потребители, предоставяща им спокойствие, че каквото и да се случи с тяхното устройство, то в повечето ситуации ще може да бъде отремонтирано или дори сменено с нов продукт, а при дефект в хардуера през първата година парите ви ще бъдат възстановени на 100%! При възникнал проблем и необходимост от сервизна поддръжка ще ви бъде изпратен куриер до посочен от вас адрес, а след поправката лаптопът ще ви бъде върнат обратно отново във време и място, удобни за вас, като всички транспортни разходи са за сметка на сервизния център.По статистика на Toshiba около 90% от приетите лаптопи се отремонтират в рамките на 3 работни дни!

Цена

 

Така, ако теглим чертата, бих казал, че Portege Z30 определено си заслужава. Вярно, цената не е малка, но това е премиум бизнес лаптоп и със сигурност всеки, който го притежава, веднага ще усети разликата от стандартните лаптопи и възможностите, които тази серия му предлага. В този ултрабук са съчетани удобство и висока мобилност, красив дизайн и производителност. Да не забравяме и потребителски ориентираната гаранционна политика на компанията, тъй като едно от първите неща, които поглеждаме при покупката на такъв продукт, или поне се надявам да правите така, са гаранционните му условия. Това е нещо важно, особено ако закупувате технологичен продукт като лаптоп. Моделите на Toshiba винаги са били със солидна изработка, здрави и надеждни. Може би поради този факт компанията е толкова сигурна в продуктите си и спокойно предлага такива условия. При всичките ми разговори с бизнес клиенти съм останал с впечатлението, че това е много важен фактор при покупката на лаптоп, особено от страна на фирми, които държат да получат не по-малко, а дори повече от стандартните гаранционни условия при подобен вид инвестиция.

Дали бих препоръчал този модел? Да, определено. И въпреки, че цената му не е малка, около 2890 лв, смятам, че спокойно ще оправдае ресурса, който ще вложите. От гледна точка на бизнес потребител аз бих възприел това по-скоро като оправдана инвестиция, отколкото като незаслужен разход.

Научете всичко най-важно за серията в 2 минути: Видео

 

Характеристики Portege Z30-A
Процесор Intel Core i7-4510U CPU + Intel Turbo Boost Technology 2.0
Операционна система Windows 7 Professional 64-bit инсталиран и Windows 8.1 Pro 64-bit на DVD
Системна памет RAM 16,384 MB / max 16,384 MB / DDR3L RAM (1,600 MHz)
Твърд диск SSD 512 GB
Дисплей 13.3” / 1,920 x 1,080 pix / 16 : 9 / Toshiba HD non-reflective High Brightness
Видеокарта Intel HD Graphics 4400
Интерфейси 1 × външен монитор
1 × RJ-45
1 × HDMI изход, поддържащ формат на сигнала 1080p
1 × външно комбинирано гнездо за слушалки (стерео) / микрофон
1 × интегрирана 2-мегапикселова FHD уеб камера (1920 x 1080) с вграден микрофон
1 × Multi-Card Reader поддръжка
Безжична комуникация Bluetooth 4.0 + LE
Intel Wireless Display
Mobile Broadband LTE (4G), HSPA+, GSM/GPRS/EDGE
Wi-Fi 802.11ac, a/b/g/n
Wireless LAN Intel Dual Band Wireless-AC 3160
Характеристики на защитата HDD парола
Слот за Kensington Cable Lock
Администраторска парола
Потребителска парола
Батерия Lithium-ion polymer, четириклетъчна с максимален живот до 10 часа
Софтуер, включен в комплекта DTS Studio Sound
McAfee
Microsoft Office 2013
TOSHIBA Eco Utility
TOSHIBA PC Health Monitor
Гаранция 3 години (физически и юридически лица, важи за цяла Европа)
Цена ~ 2890 лв