Toshiba-T2000

През април 1985 г. Toshiba лансира първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100,който проправя пътя към развитието на преносимите компютри такива, каквито ги познаваме днес – неизменна част от нашето ежедневие.

Повечето от вас може би си спомнят, че до средата на 80-те години компютрите представляваха тежки настолни устройства, които „закотвяха“ потребителите към границите на дома или офиса. Свободата да имаме компютърно устройство, което ни позволява да работим или да се забавляваме навън, се ограничаваше до рамките на нашите фантазии.И ето че точно пред 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри – иновация, която поставя началото на един нов свят на мобилност. С лансирането на първия в света лаптоп за масовия пазар – моделът T1100 през април 1985 г., Toshiba дава старта на истинския бум на компютърните технологии.

Любопитни ли сте какво е предлагало това чудо на техниката в онези времена? От днешна гледна точка – нищо специално. Но не забравяйте, че през 1985 г. много от нас дори не са били родении производителността на T1100 с  Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройствос 3,5-инчови дискетии операционна система DOS 2.11 (да, имаше такава!)– всъщност е било цяло произведение на изкуството.

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен монохромен LCD дисплей с резолюция 640×200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг в сравнение с тежките настолни машини от онова време. Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност „resume“, позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път. Също така, първият лаптоп от Toshiba носи със себе си иновации и технологични решения, които индустрията използва 25 години по-късно за целите на по-високата мобилност. Някои от съвременните ултра преносими устройства като нетбуци и таблетисъщо нямат традиционен твърд диск за съхранение на информацията и в този смисъл индустрията прави стъпка назад в бъдещето, започната от Toshiba преди три десетилетия.

Тази технологична иновация на пазара на преносими компютри запалва искрата на инженерната, дизайнерска и маркетингова креативност в индустрията. Пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики, като само в рамките на първата годинаToshiba продаванад 10 000 броя от модела най-вече в Европа.

Година по-късно Toshiba представя T3100с вграден хард диск и захранван от процесор с производителност, налична при премиум настолните компютри. Базирайки се на тези постижения, Toshiba продължава да разширява своето портфолиоот преносими компютри, окуражавайки развитието на свързани компоненти и оборудване за портативни устройстваи в крайна сметка допринася в значителна степен за развитието на информационното общество.

„Тридесет години са достатъчно дълъг период, през който лаптопите заеха своето заслужено място във всеки съвременен доми станаха неизменна част от дейността на всякакомпания. Въпреки настъпилите промени и иновации за това време, оригиналната концепция на лаптопа не се е променила съществено и запазва своята изначална идея – да предоставя на потребителите свобода и мобилност, които позволяват на технологиите да се адаптират към техния начин на живот“,коментира Данко Иванов, мениджър „Цифрови продукти и услуги“ Toshiba Europe GmbH за България.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS