Физиката е нещо невероятно — благодарение на всички открития от последните столетия, човечеството постепенно разбира как работи светът и рано или късно ще дойде време, в което и нашето място в него ще бъде разбрано. Но до тогава имаме още какво да научим за различните клонове на тази природна наука, защо изглежда теориите ни не са пълни.

Учени като Стивън Хокинг не веднъж са твърдяли, че е много важно да открием т.нар. Теория на всичко — набор от закони, които да опишат как работи света и с няколко формули да обединят клоновете на класическата нютонова физика с квантовата механика и теорията на относителността на Айнщайн. Това обаче може и да не стане скоро…

the-map-of-physics

Във видеото в началото на този материал YouTube потребителят Dominic Walliman дава много интересна представа за това как всеки един клон на физиката е свързан с всички останали и как е произлязъл от предшестващият го. Много е важно различните части на тази наука да бъдат добре познати, за да можем да работим по тяхното обединяване.

Видеото се нарича The Map of Physics [Картата на физиката; бел. превод] и по интересен начин илюстрира развитието на науката през вековете — от Исак Нютон, до наши дни и дори бъдещите открития, които са възможни. Изображението по-горе пък е цялата карта във висока резолюция. Кликнете я за по-голям размер.