Снимка: Jordan Hart / Instagram

В началото на юли двама приятели — Джордан Харт (Jordan Hart) и Брадли Д’Соуса (Bradly D’Souza) поемат на пътешествие от Калифорния до Ню Йорк в опит да подобрят рекорда за трансконтинентално шофиране с електрически автомобил. Само 51 часа и 47 минути по-късно тяхната Tesla Model S завършва пътуването успешно и двамата поставят рекорд, около четири часа по-бърз от предишния, поставен през 2016 година.

Разбира се, за да успееш в подобно начинание изисква изключително познание на автомобила и неговите възможности, така че да можеш да изцедиш и последната капка енергия от батерията на колата. Особено трудно се оказало преминаването през пустинята, където температурите достигали 46 градуса, а климатикът харчи голяма част от енергията по време на шофиране.

За да документират рекорда, Харт и Д’Соуса снимат таймлапс на пътуването си и получават нотариално заверени с дата и час документи при отпътуването и пристигането, съответно. За успехът им помогнал и фактът, че не е трябвало да се борят с нито едно задръстване, а в Ню Йорк пък пристигнали в почивен ден и улиците били празни.

В допълнение, Харт и Д’Соуса са спирали за храна в ресторант само веднъж и то за 15 минути. През останалото време един от тях е шофирал, докато другия си е почивал или хапвал по нещо малко в колата.

Още една трудност при постигането на рекорда и причаната, поради която много хора не вярвали, че двамата ще успеят, е това, че тяхната Tesla Model S е по-стар модел от тази на предишния рекордьор. Колата им е била модел 2013 година с 85 kWh батерия, докато рекордът от 2016 бе постигнат с Model S 90D.

Освен всичко останало, трансконтиненталното пътуване бе организирано и като кампания в протест срещу трафика на хора. Instagram профилът, документиращ пътешествието се казва @record4freedom. Кампанията на Харт и Д’Соуса събра около 50 дарения по няколко хиляди долара.

Напомняме, че преди няколко седмици друг тим използва Tesla Model S, за да постави рекорд за най-дълго шофиране с едно зареждане на батерията на електрически автомобил.