Преди известно време ви съобщихме за плановете на Tesla да представи нов продукт – батерия за захранване на дома. Това се потвърди, а заедно с него и датата на премиерата за въпросната джаджа. Ще я видим на специално събитие в Хаутхорн, Калифорния, на 30 април. Това разбрахме преди по-малко от месец лично от Илон Мъск в Twitter.

Но не точно за премиерата ще говорим днес. До нея остават дни, но имаме какво друго да обсъдим. Става въпрос за самия продукт, създаден от компанията за тези, които имат да отделят повечко пари, защото тези батерии ще са скъпи и за това свидетелства не само цената на съществуващи вече захранвания от други компании. Такива наистина има – те дават възможността да се зареждат през нощта, когато електричеството е по-евтино, след което да ги използвате през деня.

За високата цена на бъдещите батерии на Tesla сочи и същестуваща батерия, която компанията вече продава на малцина клиенти. Чрез пилотен проект, Tesla вече предлага батерии за дома на клиенти на SolarCity. Според анализатори в САЩ има 330 домакинства, които са се възползвали от предварително предлаганата батерия, като повечето от тях са в Калифорния. Цената на джаджите започва от 13 000 долара, като електроснабдителните дружества предлагат отстъпки до 50%. Става въпрос за правоъгълна кутия, която е с размери приблизително 80 х 100 сантиметра и трябва да бъдат поставяни на 45 сантиметра от земята. Контролират се от уеб и смартфон приложения, също предлагани от Tesla.

От ляво – батерията за дома / вдясно – батерия за бизнес потребители

Сега въпросът е дали това, което ще видим на 30 април ще са отново тези батерии, но вече с официална премиера? Може би цената им ще бъде по-ниска. По-интересното би било, ако Tesla са работили по подобрението им и сега представи нещо ново и малко по-различно. Според изказаните преди два дни планове на компанията, предстои да видим батерия за дома и такава за бизнес цели. Може би това ще са въпросните от снимката по-горе?

В крайна сметка акциите на Tesla скочиха с 5% след обявлението, което посочва големия интерес на потребители и може би дори инвеститори. В други новини, на конференция миналата година, директорът по стационарно съхранение на енергия в Tesla Арк Падманабан каза, че можем да очакваме два различни продукта: една 10-киловат часова батерия и друга 400-киловат часова. Това потвърждава всичко изказано до момента, така че чакаме най-накрая да видим продуктите, както и да разберем каква ще е цената им.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS