0x600

Tesla Motors, компанията зад изключително успешния луксозен електрически автомобил Model S (на снимката), получи немалката инвестиция от един милиард щатски долара след нарастващ инвеститорски интерес на борсата за акции. Позитивните ревюта на автомобила и доброто финансово представяне на компанията през последното тримесечие са спомогнали на иновативният автомобилен производител да увеличи капитализацията си.

[cquote]Седанът с ускорение и свойства на спортна кола привлече изключително медийно внимание[/cquote]

Новопостъпилите средства ще се използват за създаването на спортния електрически автомобил Model X, чието представяне компанията отложи за края на следващата година. Основателят на Tesla Motors – Елън Мъск (който създаде и платформата за разплащания PayPal) сподели, че разработката на Model X ще изисква около сравнително скромните 200 милиона долара.

Tesla ще пренасочи част от инвестицията си в разширяване на пазарите извън Северна Америка. Според Елън Мъкс, Tesla има потенциал да се наслаждава “вероятно на поне 10 000 поръчки на година в Европа и най-малкото 5 000 в Азия”. Като това може да е само началото.