Фабриката за батерии на Tesla Motors – т.нар. Gigafactory – отваря врати на 29 юли тази година. Подобно на Уили Уонка от класиката “Чарли и шоколадовата фабрика” от 1971 година, Tesla изпрати специални покани на 12 случайно избрани клиенти, които са поръчали предварително новият Model 3. Казваме, че жестът е подобен на този от филма, тъй като поканите всъщност се наричат “Golden Tickets” (Златни билети, бел. превод).

Щастливците няма да могат да се качат в стъклен асансьор, но пък ще се радват на абсолютно безплатно посещение на фабриката в Рено, Невада – поканите включват самолетен билет, транспорт и настаняване в Рено.

Напомняме, че в деня на премиерата на Tesla Model 3, цели 150 000 души поръчаха предварително своята бройка от новия електрически автомобил, който чакаме да излезе на пазара през 2017 година. Tesla Gigafactory пък ще произвежда батерии за автомобилите и другите електрически продукти на Tesla, като например домашната батерия. До 2020 година се очаква Gigafactory да произвежда до 35 гигават-часа капацитет на година, повече от всички литиево-йонни батерии, произведени през 2013 година.