Добра новина за всички фенове на електрическите автомобили – Tesla Motors представиха две нови, по-достъпни версии на седана си Model S. Това са Model S 60 и Model S 60D, които вече могат да бъдат поръчани от сайта на компанията срещу скромните суми от съответно 66 000 и 71 000 долара. Макар и все още висока цена, това е доста по-малко от цената на модела с най-много екстри и капацитет на батерията.

Новият базов модел Tesla Model S 60 е със задно предаване и може да достигне скорост от 210 километра в час, и да ускори от 0 до 100 за 5,5 секунди. Едно пълно зареждане на батерията му е достатъчно за изминаването на почти 340 километра. По-сериозният Model S 60D пък е 4 по 4, може да измине 350 километра и да ускори до 100 километра в час за 5,2 секунди.

Както може би знаете, номерът след името на модела при Tesla сочи капацитета на батерията – Model S 90D е високият клас седан с батерия 90 киловатчаса (kWh). До 2014 година компанията предлагаше и коли с по-малък капацитет, съответно 60 kWh, но те бяха спрени от производство. Сега обаче, противно на очакванията, Model S 60 и 60D имат реален капацитет от 75 kWh, който е софтуерно ограничен до 60. Така ако потребителите желаят, могат да доплатят 9000 долара, зада получат достъп до пълните 75 киловатчаса.

През април месец тази година, Tesla Motors представиха нов външен вид за Model S – фейслифтът можете да видите на снимката по-горе. Освен това, седанът получи и нови LED фарове, технология за по-бързо зареждане и системата за филтриране на въздуха, която за първи път се появи при Model X (и бе шеговито кръстена “Bioweapon Defense Mode”). Новите Tesla Model S 60 и Model S 60D получават всичко това наготово, заедно с Autopilot системата. Какво по-хубаво?

Няма спор – новите базови модели седан от Tesla Motors са истинска инвестиция за хората, които могат да си ги позволят. Сега чакаме да видим още по-достъпната Tesla Model 3, който ще излезе на пазара догодина.