team electronics
team electronics
Image credit: FirstTech

Съобщението, че First Tech(Team Electronics) затваря врати след 37 години сътрудничество с Apple, може би не ви говори нищо? Питали ли сте се някога кой е първият дилър на Apple?

Оказва се, че всичко започва в Минесота през далечната 1977 година. Team Electronics, която днес се нарича FirstTech, е първата търговска верига, проявила сериозен интерес към предварителното производство на Apple II. Това се случва на West Coast Computer Faire 1977 и тъй като това е голяма търговска верига по това време, бъдещият СЕО на компанията Майк Маркула лети лично до Минесота с петия произведен модел и Team Electronics става първият дилър на марката за САЩ.

FirstTech остава с Apple в добро и лошо цели 37 години до днес, когато обяви, че поради невъзможността да се конкурира с агресивните продавачи и собствените магазини на компанията ще затвори врати след 73 години в бизнеса, съкращавайки 75 служители. За щастие, FirstTech(Team Electronics) пази ценни спомени и предмети от времето, когато Apple II с 16К оперативна памет струваше 1698 долара и можете да направите една разходка в миналото със следващото видео. Много от вас не са били родени по времето, когато започва историята, настанете се удобно, интересно е!