Synaptics обявиха официално днес, че започват масово производство на скенери за пръстови отпечатъци, които ще бъдат поместени под дисплеите на смартфоните догодина. Моделът се нарича Clear ID и е част от линията оптични сензори FS9100, обявена преди точно една година.

Clear ID ще бъде произведен в сътрудничество с „един от топ пет производителите на смартфони“, което може да значи само едно — Apple, Samsung, Huawei, Oppo, или Xiaomi. Synaptics имат история със Samsung, а освен това в прессъобщението се споменава за „OLED infinity дисплеи“. Точно така наричат Samsung дисплеите на тазгодишните си флагмани.

Все пак не е сигурно, че точно Samsung ще бъдат първите, които да представят смартфон с вграден в дисплея скенер за пръстов отпечатък от Synaptics. Това лято корейците обявиха, че вече не смятат да работят с компанията.

Synaptics Clear ID | Снимка: Synaptics

Независимо кой представи новия тип скенери обаче, едно е ясно — 2018 ще е годината, в която най-накрая ще видим смартфони със сензори, вградени в дисплея. Това ще стане факт благодарение на Synaptics, компания, която произвежда технологиите за милиони тракпади на лаптопи и Home бутони за смартфони.

Напомняме, че тази година Samsung трябваше в последния момент да направят промяна в дизайна и да преместят скенера на задния панел, защото технологията за вграждане на джаджата под дисплея не бе сигурна. Когато Synaptics представиха FS9100 преди година, тази технология беше по-скоро proof of concept. Ето че само година след това, Clear ID е факт и работи. 2018 година определено ще бъде интересна.