swatch

Най-големият производител на часовници в света Swatch обяви официално, че ще навлезе в сегмента на т.нар. „умни часовници“ (smartwatch). Заедно с това компанията даде да се разбере, че не планира да си партнира в тази област с който и да е от големите играчи в технологичния бранш.

Следващото лято на пазара предстои да излезе първият модел на компанията – The Swatch Touch. Той ще предлага разнообразни функционалности за проследяване на фитнес активности и комуникация, точно както и предлагащите се вече на пазара умни часовници, но вероятно от компанията крият някой и друг коз в ръкава си.

Всъщност един от тях вече е ясен: устройството на Swatch обаче ще разполага с нискоенергиен микрочип, който ще обезпечи много по-продължителната работа с едно зареждане, а именно животът на батерията е сред от най-важните неща при умните часовници. Имайки предвид силните позиции на компанията на пазара на часовници, извоюваното реноме на изключително качествен производител, както и нейната добре развита търговска мрежа, инфраструктура и марка, можем да очакваме, че тя ще наложи новото устройство сравнително лесно. Ръководство на Swatch разкри, че всички големи технологични фирми вече имат желание да си партнират с компанията (никаква изненада, нали?), но тя ще си сътрудничи с външни играчи единствено в някои ограничени ИТ сфери.