С няколко реклами Microsoft се мъчи да ни убеди, че техният Surface таблет има нужда от стилус. Но като цяло смятам много от вас ще се съгласят, че не успява. Разбира се, щом го споменаваме, очевидно това е било така досега. На пазара се появи ново приложение, което наистина има нужда от този пригоден стилус и то се казва StaffPad.

Дейвид Уилям Хърн, създател на StaffPad, е искал да създаде приложение, което да помага на музикантите в писането и композирането на музика. Много от тях все още разчитат на лист и химикалка, тъй като е по-лесно, а и наличните приложения са прекалено тромави и неудобни. Та, Хърн е опитал да направи приложение за iPad, което широко се използва вече за какви ли не нужди. Но познайте… да, той не му е свършил работа и това се дължало на тромавостта при използване на тъчскрийна и грешките, които се допускат при писане. Просто за iPad няма интегриран специален стилус. По-късно той се запознал с Матю Теш и заедно разработили приложение за десктоп Mac и Windows:

Опитах да създам приложение за писане на музика за iPad-а, който излезе преди 5 години. Но осъзнах, че ако ще правя това, то то ще бъде като играчка. Обичам iPad, но той не е правилното устройство за това. [с Матю Теш] създадохме прототип [на StaffPad] за Mac и Windows, който да използва Wacom таблет… И след това изведнъж се появи Windows 8.

И обръщайки се към тогава новата операционна система и чудесната ѝ интеграция на тъчскрийна, двамата започват да работят в съвсем друга посока. Сега вече StaffPad излезе за Surface таблетите и работи прекрасно с техния стилус. Няма грешки при писане, няма тромав тъчскрийн. Всичко е интуитивно и натурално, все едно пишете на лист хартия. Но всичко това се дължи на вече няколко години тестове.

В крайна сметка това приложение е за музиканти, но работи и наистина използва стилуса по предназначение. Ако вие сте музикант и имате нужда от нещо такова, StaffPad е за вас. Е, ще олекнете с 69,99 долара, тъй като приложението е едно от най-скъпите в Windows Store, но отново – работи прекрасно и ако някой си купи него, плюс един Surface таблет, ще му излезе по-евтино дори от професионалния софтуер за ноти Sibelius, който струва цели 600 долара. А върши същата работа – със StaffPad можете да пишете ноти, да използвате пръстите си, за да ги премествате, да правите какви ли не корекции, а накрая да експортирате проекта си или да принтирате нотите.

И за финал, Microsoft са забелязали приложението и го използват в най-новата си реклама на Surface, за да покажат на какво наистина е способен стилусът. Поздравления!

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS