SpaceX все повече се приближава до реализирането на своята най-голяма цел, мечтата на инженера Илон Мъск, а именно – стъпването на Марс. Компанията е изпратила, своя иновативен двигател, който ще бъде монтиран в ракетата, която ще заведе хора, до червената планета, в МакГрегър, Тексас, за да бъде тестван там. Тази информация получихме от президента на SpaceX – Гуин Шотуел, на конференция за малките сателити, в Юта.

Компанията все още не ни е разкрила много за ракетния двигател. Знаем, че се казва “Raptor” и ще захранва наследника на Falcon Heavy, освен това е три пъти по-мощен от предшественика си. Разбира се, това трябва да е така, защото се очаква в ракетата пътуваща за Марс да има около 100 тона багаж. Все пак космонавтите ще ги чака дълъг път и трябва да са добре запасени.

Целта на SpaceX е да стигне до Марс след около седем години (през 2024). Особено след бързото развитие на машините, този период звучи доста постижим. Не се знае точно какви тестове ще се правят в Тексас, но Шотуел е обещал да ни информира по този въпрос в следващите няколко месеца. Ще трябва да се заредите с малко повече търпение, но чакането със сигурност ще си заслужава.