Изстрелване на провизии до Международната космическа станция

Всички са свикнали снимките от космоса да са свободни за разглеждане, изтегляне и промяна. Това се дължи на практиката на NASA да ги публикува в публичен домейн, което означава, че можете да ги използвате по какъвто искате начин. Те са се появявали по тениски, в книги, презентации, обложки, плакати и каквото още се сетите. Снимки като тези на Стълбовете на сътворението и Синьото топче са се запечатали в съзнанието на много хора по света.

Виж още: Художник рисува портрети само с очите си

В крайна сметка причината всички снимки на NASA да са свободни е, че компанията се финансира от данъкоплатците в САЩ и, като снимани от правителствена организация, едновременно всеки и никой има право над тях. Това довежда до много спорове дали SpaceX като компания, която в момента работи на договор за NASA, трябва да публикува своите снимки по същия начин. Тук обаче говорим за частна компания и договорът между двете не засяга снимки. Въпреки това, много адвокати и активисти държат на това SpaceX да започне да практикува това и ето, че вече сме свидетели: тя публикува над сто снимки във Flickr под Creative Commons. Това означава, че могат да бъдат сваляни и ремиксирани по всякакъв начин, стига да бъде посочено кой е оригиналният им автор. Единственото ограничение е, че не можете да ги ползвате за комерсиална цел.

Трябва да сме радостни, че SpaceX предприе това начинание, защото сега може да се радваме на красотата на космоса и нашия свят и през техните камери. Разбира се, снимките са от малко по-различно естество от тези на NASA, но не са по-малко красиви и интересни за разглеждане. Вижте някои от тях:

Представянето на най-новата капсула Dragon, май 2014
Ракета Falcon 9 изстрелва сателит Orbcomm-OG2
Същата ракета Falcon 9 (със сателита) в близък план
Ракета Falcon 9
Капсула Dragon с ракета Falcon 9 – провизии за ISS
Чисто нова капсула Dragon
Прибиране на капсула Dragon след връщане от ISS
Ракета Falcon 9 изстрелва сателитите ABS 3A и EUTELSAT 115 West B
Ракетата Falcon 9 (със сателитите) в полет