Излитането на Falcon 9 със сателита SES-10 на борда; първата ракета, излетяла и приземена повторно | Снимка: SpaceX / Flickr

Когато преди два дни ви казахме, че евентуално успешно приземяване от страна на SpaceX при снощната мисия ще бъде паметно, не се шегувахме. 30 март 2017 година ще остане в историята като денят, в който за първи път вече използвана ракета полита и се приземява повторно. Както вече можете да се досетите, начинанието е било успешно.

Няколко минути след изстрелването на сателита SES-10, първото и основно ниво на ракетата Falcon 9 (от което са част двигателите и резервоарът с гориво — най-скъпият елемент на една ракета) се отделя и започва контролираното си снишаване към Земята. Известно време след това тя каца върху океанската платформа, наречена от Илон Мъск “Of Course I Still Love You” (името идва от романите на sci-fi автора Иън М. Банкс).

Товарът на снощния полет — сателитът SES-10 на Société Européenne des Satellites — бе успешно поставен в геостационарна орбита на височина 35 000 километра над земната повърхност.

Ракетата, която SpaceX изстреляха и приземиха снощи, бе втората от общо осем успешно приземени след полет ракети. През април 2016 година тя бе използвана за отнасяне на провизии до Международната космическа станция. На 30 март тази Falcon 9 стана деветата успешно приземена, както и първата повторно летяла и приземена отново орбитална ракета на света.

След края на полета, Илон Мъск се появи пред камерата на живото предаване и сподели:

“[Всичко] това означава, че можем да изстрелваме и после да изстрелваме отново орбитален клас бустери, което е най-скъпата част от една ракета. В края на краищата това ще бъде огромна революция за космическите полети […] Отне ни 15 години да стигнем до този момент […] Невероятно горд съм със SpaceX за постигането на този невероятен крайъгълен камък в историята на космоса.”

По-късно Мъск използва Twitter, за да извести последователите си, че следващата цел на компанията е да направи два полета с една и съща ракета в рамките на 24 часа.

До сега всеки един космечески полет на света е включвал ракета, специално построена за случая. След като тя полети, първото ѝ ниво бива унищожено при навлизане обратно в атмосферата. Това прави космическите полети изключително скъпи, защото за всеки един се налага да бъде строена нова ракета. До сега, защото SpaceX показаха, че е възможно постигането на целта “ракети за многократна употреба” [reusable rockets; бел. превод]. Това, по думите на президентът на SpaceX Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell), може да намали цената на бъдещи полети с до 30%. Сами си правете сметка за колко пари става въпрос, щом построяването на нова ракета по принцип струва между няколко десетки и няколко стотици милиона долара.