Мисията Inmarsat-5 излита от историческия Launch Complex 39A | Снимка: SpaceX / Flickr

NASA обяви след събрание вчера, че следващата мисия с провизии за Международната космическа станция (ISS) ще лети на вече използвана ракета Falcon 9 от SpaceX. Тя ще бъде изстреляна през декември и ще бъде първият полет на SpaceX за NASA, който ще използва вече летяла ракета.

SpaceX вече изстреляха няколко използвани ракети Falcon 9 през тази година. Първата такава мисия беше сателита SES-10 през март. По-късно, през юни, българският сателит BulgariaSat-1 бе изведен в орбита също върху вече използвана ракета от SpaceX. Още няколко сателита летяха на използвани Falcon 9, то мисията през декември ще е първата за NASA, която ще използва летяла вече ракета.

SpaceX продължават да приземяват своите Falcon 9 ракети с идеята колкото се може повече от тях да бъдат използвани повторно. Все още няма такава, която да е планувана за трети по ред полет, но това също би трябвало да се случи в някакъв бъдещ момент.

Планът на Илон Мъск със компанията му SpaceX е да намали цената на космическите полети чрез разработването на ракети за многократна употреба. Напомняме, че едно изстрелване може да струва десетки милиони долари поради нуждата за всяко едно да бъде конструирана нова ракета. При наличието на ракети за многократна употреба, тази цена може да бъде намалена в пъти, тъй като ще е необходимо да се плати единствено горивото. Такова е възможно да се зареди за едва няколкостотин хиляди долара.