Снимка: SpaceX / Flickr

Вчера SpaceX успешно приземиха още една своя Falcon 9 ракета, докарвайки броят такива до девет само за тази година. До момента компанията има общо 15 приземени ракети и цели две от тях са използвани повторно. Плановете са през септември да бъде изстреляна трета такава за повторен полет.

Вчерашното изстрелване се проведе малко повече от седмица след последното такова. Определено компанията на Илон Мъск стартира ударно, след като през юли не бяха провеждани никакви полети — космодрумите във Флорида бяха затворени за профилактика.

Общо успешните мисии на SpaceX за тази година вече са 12, като рекордът за миналата година бе осем.

Последното изстрелване от началото на месеца бе с провизии за Международната космическа станция. Вчерашната също не е за подценяване обаче. SpaceX използваха Falcon 9, за да изстрелят FORMOSAT-5 — първият изцяло тайвански сателит за наблюдения на Земята. Той бе поставен в специална орбита, така че да може всеки ден в един и същи час да преминава над една и съща част от земната повърхност. По този начин сателитът ще може да събира снимки и данни за повърхността на Земята — за оценяване на природни бедствия, наблюдение на околната среда и подпомагане на националната сигурност на Тайван, казват от Taipei Times.

По-горе можете да гледаде запис на цялото изстрелване от вчера вечерта, което бе предавано на живо в YouTube профила на SpaceX.