Xperia-Z5-DxOMark

Sony Xperia Z5 е новият флагман на японците и всеки от нас очаква да се докосне до нещо ралично и още по-добро от предишното. Тъй като на него лежи бъдещото развитие на Sony в света на мобилните телефони, той съответно ще бъде и с възможно най-добрия хардуер.

Дотук нищо неочаквано и нищо, което толкова да ни изненада. Фокусът при Z5 обаче е в неговата камера и днес обръщаме внимание на нея. Тя е 23MP с резолюция 5520 х 4140 пиксела. Според DxOMark, камерата на Sony дава най-добрите резултати от всички тествани камери до момента, което до голяма степен може да промени подредбата в клас камерафони.

DxOMark споделят, че този телефон предлага най-добрия автофокус, много добър баланс на бялото и цветопредаването, добра светкавица с приятен баланс на бялото, добър детайл независимо от условията, както и ниско ниво на шум при слаба осветеност. От друга страна се вижда пренасищане на синьото и оттенъци по ъглите, когато използвате светкавицата. Имайте предвид, че този сайт все още не е тествал iPhone 6S/6S Plus и тук няма да може да видим съпоставка с най-доброто от Apple. Така, с резултат от 87 точки, Sony Xperia Z5 застава с една единица пред Galaxy S6 edge. Nexus 6P отива на трето място, а LG G4 на четвърто. Почетното пето място остава за Galaxy Note 4.

За видео заснемането камерата предлага „впечатляваща стабилизация на изображението, която е далеч по-напред от конкуренцията“, добър автофокус, добро ниво на детайл, ниско ниво на шум и точно цветопредаване заедно с баланс на бяло. От друга страна, треперения могат да бъдат видими дори когато използвате статив, корекцията в експонацията може да бъде много бавна, автофокусът също е бавен при слабо осветление.

Това са заключенията, които имаме от DxOMark. Дали са реални или не няма как да кажем, защото все още не сме тествали телефона, но при първа възможност ще дадем и нашите резултати.