Sony-Xperia-Z3-Compact_1

Може да се каже, че Sony Xperia Z3 Compact беше по-очакван дори от по-големия му брат и текущ флагман на японската компания – Xperia Z3. Sony официално обяви смартфона по време на IFA, заедно с още няколко устройства.

В последните години все повече от големите производители започнаха да представят „мини“ версии на своите топ смартфони. В повечето случаи тези устройства запазват дизайна и отличителните черти на флагмана на марката, но правят много компромиси в хардуерно отношение. Sony започна да използва подобна стратегията с Xperia Z1 Compact в началото на годината, но още тогава даде да се разбере, че няма намерение да прави никакви компромиси.

Sony-Xperia-Z3-Compact

Sony Xperia Z3 Compact запазва почти всички характеристики на Z3, но както името му подсказва, ги поднася в по-компактна опаковка. Всъщност Z3 Compact има почти същите размери като своя предшественик Z1 Compact, който имаше по-малък екран. Новият смартфон е с 4.6-инчов 720p IPS дисплей с 319 ppi (гъстота на пикселите). Също както Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact използва една от най-мощните конфигурации на четириядрения процесор Qualcomm Snapdragon 801, работещ на 2.5 GHz. Устройството запазва и същия Sony Exmor RS 20.7-мегапикселов сензор в основната камера. На предния панел виждаме два стерео говорителя, чиито отвори не пречат на устройството да получи IP 65/68 сертификат за устойчивост на прах и вода.

Sony-Xperia-Z3-Compact_2

Според последна информация Sony Xperia Z3 Compact ще стартира в Европа на цена между 400 и 500 евро. Смартфонът ще се появи на пазара в края на есента. Най-вероятно именно цената ще бъде решаваща за успеха му, тъй като по всички останали критерии устройството се представя отлично.