Звук, браузър и свързаност

Xperia Z Ultra не е телефон за запалени меломани, които търсят уникалното музикално преживяване. Апаратът има прилично добри звукови качества. Ако имате налични качествени слушалки ще видите, че звукът е много чист, а ниските и високите честоти са добре балансирани.
Имаме и един чудесен музикален плейър, пълен с куп опции за персонализация. В него ще намерите меню за смяна на темите и отделна опция за подобряване на звука, като ClearAudio+. Тя ще се грижи за оптималната настройка на звука. Настройките на високоговорителя включват Clear Phase, който регулира качеството, а xLOUD увеличава силата на звука. Има и няколко вградени режима и ръчна настройка на еквалайзъра. Когато влезете в плейъра ще видите, че е разделен на отделни категории – Tracks, Albums, Artists, Playlists, SenseMe, Friends music и My favorites. Тук ще намерите и отделна опция за търсене на дадена мелодия в YouTube или търсене на информация за изпълнителя в Wikipedia.

Браузърът е Chrome, тъй като Sony все още не предлага телефони, в които да е наличен някакъв друг. Неговото представяне е на ниво, още повече, че този дисплей е доста приятен за браузване и четене на някоя и друга статия. Хубавото на Chrome е, че с него може да синхронизирате вашия Google акаунт и така всичките ви отметки от компютъра ще се прехвърлят и на телефона. Също така може да включите/изключите опцията за зареждане на JavaScript, изображения, бисквитки и изскачащи прозорци. За съжаление той не поддържа Adobe Flash.
Не може да става и дума за недостатъци, когато заговорим за свързаност. Имаме Wi-Fi a/b/g/n/ac заедно с Wi-Fi Direct и Wi-Fi hotspot. Не на последно място е NFC, което е голям плюс за модел от този клас. Налични са GPS с A-GPS поддръжка и GLONASS, както и Bluetooth v4.0 с  A2DP. Апаратът разполага и с DLNA. Това е технологията, проектирана да действа като мост между различните устройства, така че да можете да гледате на телевизора филм, който е на компютъра или телефона, да слушате на стерео уредбата си MP3 от смартфона и т.н. DLNA хардуерът е проектиран така, че да работи в домашна мрежа. Тя може да е жична или безжична. За да е по-качествено споделянето е желателно мрежата да е 802.11n Wi-Fi. Xperia Z Ultra предлага и приложението Smart Connect, с което можете да настроите устройството да прави различни неща, когато свържете аксесоар към него. Може да задавате аларма, да стартирате приложение и други. Като недостатък тук може да отбележим, че не работи с NFC.