RX0 от Sony е най-новият конкурент на GoPro екшън камерите. Малка черна кутийка, която обещава да прави големи неща – заснемане на видео и фотографии самостоятелно или като част от множество камери. Устройството разполага с 1-инчов 15.3-мегапикселов CMOS сензор за изображения, с широк обектив Zeiss 24 мм, фиксиран на F4. Този сензор е по-голям от всеки, наличен в настоящите модели на GoPro.

Камерата също така разполага със скорост на затвора до 1/32000 burst режим до 16 кадъра в секунда. Има и екран на гърба, за да си видите снимките.

Самият модел е много компактен, с тегло 0,1 килограма и с размери 2,38 х 1,63 х 1,19 инча, което е горе-долу същия размер като моделите в серията GoPro Hero. Това е камера за действие във всеки смисъл на думата, като е водоустойчива до 10 метра (до 100 метра с кутия) и може да снима в дъжд или пясъчна, заснежена и прашна среда. Също така е удароустойчива до 2 метра и устойчива на натиск от тежести до 200 килограма.

Sony твърди, че няколко модела RX0 могат да бъдат свързани, за да заснемат снимки на куршуми (както в “Матрицата”) и други технически снимки. Една готина функция е възможността за заснемане със slow-motion с до 960 кадъра в секунда, но ще бъде с по-ниско качество от HD, а компанията твърди, че може да заснема почти 1080p при 240 кадъра в секунда.

Sony има безжичен радио командир, който може да задейства до 15 камери RX0 едновременно. Можете също така да контролирате камерата от телефона си посредством приложението PlayMemories на Sony, което позволява да се свържат до пет RX0. От Sony казват, че работят върху безжична мултикамерна способност за снимане, когато се използва безжична точка за достъп. Компанията планира да пусне свойството през януари месец тази година.

Камерата е идеална за случайни снимки, улична и пейзажна фотография, така че това е добър модел за ентусиасти. RX0 е по-скъп избор – $700, в сравнение с GoPro Hero5 Black, който се продава за 399,99 долара. RX0 ще бъде пусната през октомври.