Конкурентите на Apple в лицето на Amazon и Google имат сериозна преднина когато говорим за гласовите им асистенти. Google Now е  много мощен, а за една година на пазара Amazon Echo вече е интегриран с над 1000 услуги. Междувременно, Siri си остава затворена система, която не може да комуникира с други апликации. Това приключва днес, след като Apple обявиха, че пускат приложно-програмния интерфейс на асистента безплатно за всички разработчици.

Стив Джобс представи Siri пред широката публика още преди 5 години. Ето че сега ставаме свидетели на премиерата на асистента при десктоп операционната система macOS, както и още нещо, което трябваше да се случи отдавна – интеграция с други услуги.

apple-siri-apiНа WWDC снощи, Apple обещаха, че още от днес API на Siri ще е достъпно и разработчиците могат да се захванат за работа, за да интегрират своите апликации с гласовия асистент. Оттук нататък, всички потребители на Siri ще могат да диктуват съобщения за WeChat (което беше демонстрирано) и други чат приложения, да си викат Uber, да стартират сесия за тичане и какво ли още не.

Предвид сериозната политика на Apple да не събира лични данни на потребителите е много интересно как много от тези услуги ще бъдат реализирани. За това обаче още е рано и ще дойде време, когато ще разберем повече. Ясно е, че при премиерата на новата операционна система iOS 10 през септември, Siri вече ще има доста разработени допълнителни функционалности, на които да се порадваме. Още по-хубавото е, че ще имаме достъп до тях и на десктоп устройствата си.