siri

Днес първо в САЩ забелязаха една интересна функция на гласовия асистент Siri. Изглежда, когато я помолите да зареди телефона ви с обръщението „Siri, charge my phone 100%“, асистентът от Apple ще започне да набира Спешна помощ. След като Siri отчете вашата команда, на екрана ще се изпише, че следва връзка с органите на реда и че имате пет секунди да приключите започнатото. Това изглежда е резервен план, ако случайно без да искате ги „наберете“.

Ако направите това в САЩ, Siri се свързва с номер 911. Ние от Smart News тествахме това и изглежда, че тук в България, асистентът прави връзка с международния номер за спешни случаи 112. Все пак не ви съветваме да опитвате, тъй като знаете, че не е позволено обаждане без причина.

От световните медии, които са открили функцията, все още не могат да си обяснят дали става въпрос за бъг, или за функционалност. Може би е поставен този начин за набиране на Спешна помощ с идеята, ако сте в опасност, нападателят ви да не разбере, че се обаждате на полиция – нещо като кодиран начин за повикване на органите на реда. Още повече, възможността до пет секунди да спрете повикването още преди да се е извършило говори по-скоро за имплементирана функция, отколкото за бъг в кода на софтуера.

Очакваме повече информация от Apple, ако такава все пак се появи.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS