Българската стартираща фирма Allterco Robotics се включи в тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес в Барселона със своята система за домашна автоматизация She. Най-големият телеком форум в света се проведе от 22 до 24 февруари в Барселона и тази година събра над 90 000 участника. Акцентът на събитието беше начинът, по който мобилните технологии променят нашите домове, автомобили, здравеопазването, разплащанията и други сфери от живота ни. В своя демонстрационен камион Allterco Robotics представи на посетителите на конгреса възможностите за мобилно управление на дома и домашните електроуреди посредством нейния интелигентен контролер She.

Системата на практика обединява устройство за мониторинг на физическите показатели в дома, 3G/Wi-Fi рутер и контролер за отдалечено управление на осветлението, отоплителните уреди, телевизорите и аудио системите, кафемашината, пералната машина, дори щорите и гаражните врати. She има собствена SIM карта за пренос на данни, както и мобилно приложение, чрез което можем да наблюдаваме и управляваме дома си от всяка точка на света.

She е част от бързо развиващия се нов ИТ подсегмент, наречен Internet of Things (Интернет на нещата, IoT), който включва добавянето на интелигентност и свързаност към все повече предмети от заобикалящия ни свят. Различни прогнози сочат, че през следващите няколко години броят на свързаните устройства многократно ще надвиши този на хората – абонати на мобилни мрежи.

Домашната автоматизация заема централно място в новия Internet of Things сегмент, поради значението, което домовете ни имат в нашия живот. Създадохме She като завършено решение за интелигентен дом, което обхваща всички негови аспекти. То не само предоставя комфорт на обитателите му, а също така им спестява средства, грижи се за тяхното здраве и за сигурността на жилището. She се обучава бързо и с времето се съобразява все по-добре със специфичните навици на своя собственик. Това е достъпен лукс, защото с времето решението се изплаща многократно, спестявайки електроенергия и време на притежателите си“ – обяснява Димитър Димитров, основател на Allterco Robotics.

Посредством вградените си сензори за светлина, температура, влажност и чистота на въздуха She проследява различни важни за здравето показатели в дома и може да изпрати съобщение на обитателите му, ако бъдат превишени дадени параметри. Освен това системата контролира както физическия достъп до жилището, така и сигурността на всички свързани с нея крайни устройства. По този начин тя отговаря на едно от най-големите притеснения, свързани с навлизането на Internet of Things технологиите – това за тяхната сигурност.

Към момента She е сред малкото цялостни решения за интелигентен дом на пазара, което е и сред причините за големия интерес към българската компания по време на мобилния конгрес. В рамките на изложението екипът води преговори с редица международни оператори за предлагането на своята система в техните търговски мрежи. За операторите She е възможност както да разширят продажбите си на услуги за мобилен пренос на данни, така и да предложат повече добавена стойност на своите клиенти.

1 коментар

  1. Това е супер. Винаги съм харесвал този вид управление уредите у дома.
    На някоко пъти безмалко да си взема само умна ключалка, все още е скъпа, но ще видим малкия като стане 3-4 клас.

Comments are closed.