Фонова снимка: Wikipedia

Колко от вас се замислят какво е нужно да се изработи един смартфон (или каквато и да е друга джаджа всъщност)? Какво е необходимо за да се придобият ресурсите за това, как стигат до мултимилиардната компанията и след това до вас? Както не сте и предполагали, гигантите Samsung, Sony и Apple тези дни бяха обвинени в експлоатиране на детски труд за добив на материалите, нужни за изработка на техните продукти. Става въпрос за индиректна експлоатация от тяхна страна – очевидно тези компании или я толерират, или нямат нищо против, че се случва. Но за какво по-точно става въпрос?

Според Amnesty – организация за правата на човека – Samsung, Apple и Sony получават материали за производство от кобалтови мини в Демократична република Конго, в които деца от порядъка на 7-годишна възраст биват оставяни да работят… Всички компании, които се занимават с добив на кобалт в Конго отричат това – както може би очаквате – и споделят, че имат стриктни правила срещу детския труд.

Посочените по-горе технологични гиганти нямат особен избор, тъй като Конго е отговорна за над 50% от световния добив на кобалт, който метал се използва за направата на литиеви батерии. Отново според Amnesty, въпросните компании, които добиват кобал и управляват мините, не правят много за ограничаването на детския труд и дори си имат работа с търговци, които не питат от къде и как е дошъл добитият материал преди да го доставят на добре познатите ни Apple, Samsung, Sony и т.н.

Дали в крайна сметка подобни експлоатации ще бъдат доказани е още рано да се каже. Лошото е, че кобалтовите мини не са единственото място, където деца биват насилвани да работят – това е световен проблем, който е най-силно изразен в Африка поради режимите там и слабия контрол на световните организации.

1 коментар

  1. Очевидно Амнести Интернешънъл е организация опитваща се да изнудва големи компании а не да защитава човешките права. По какъв начин ще спре експлоатирането на деца като глоби корпорация, която не е пряко свързана с добива на кобалт? В същото време преките нарушители остават безнаказани.

Comments are closed.