Samsung-Apple-LG_w_500

Samsung, Apple и LG са в челната тройка по производство и продажба на смартфони в световен мащаб. Това стана ясно от публикуван доклад на Digitimes Research за третото тримесечие на тази година. Трите гиганта са следвани от Huawei, Xiaomi и Lenovo на четвърто, пето и седмо място. Xiaomi води в класацията за най-голям растеж в доставките, а ZTE, значителен китайски телеком и производител, е напълно изчезнала от топ 10.

ВИЖ ОЩЕ: SAMSUNG ИСКА ЗАБРАНА ЗА ВНОС НА ЧИПОВЕ НА NVIDIA

Samsung може за момента да държи короната, но това едва ли ще е за дълго, като се имат предвид разочароващите продажби на флагмана Galaxy S5, в сравнение с тези на неговите конкуренти. Компанията дори промени своята стратегия за прозводство на смартфони и през 2015 г. ще видим с почти 30% по-малко устройства.

Apple, от друга страна, с новите си флагмани iPhone 6 и iPhone 6 Plus, се радва на силно увеличение в приходите, което е най-голямо в сравнение с последните седем тримесечия. LG също има повод за радост. За последното тримесечие иновативната компания е продала 16.8 милиона смартфона, което е ръст с 39%, както и отбелязване на най-високите продажби от 2009 година насам. G3 определено помогна за сегашното положение на LG, като само можем да се надяваме компанията да успее да задържи силната си позиция на пазара.

Digitimes завършва с прогноза за доставките на смартфони, които ще достигнат 1.219 милиарда бройки до края на 2014 г., което е увеличение с малко повече от 30% в сравнение с миналата година. Очаква се през 2015 г. доставените джаджи да са с 22% повече, достигайки 1.488 милиарда.