Samsung Galaxy Note Edge Picture 15

По-рано този месец Gartner публикува данни, че Samsung е загубила първата си позиция на световния пазар за смартфони, отстъпвайки мястото на Apple за четвъртото тримесечие на 2014 г. За този период Samsung отчете най-ниските продажби от 2011 г. насам. Корейският гигант се опитва да увеличи своя дял, за да си върне короната, с премиум качество и дизайн, но ще продължи да прилага и друга своя стратегия – фокусирането върху продажбите на смартфони от нисък и среден клас.

Виж още: Galaxy S6 – признанието на Samsung, че грешеше

С този си ход Samsung ще цели отново да стане водещата компания на пазара, пише The Korea Herald. Производителят е решил да пусне Galaxy J1 в Холандия и Германия, разширявайки обхвата до повече страни в Европа, вместо да го задържи само в развиващите се пазари като Индия и Малайзия. Samsung също така пусна всички модели от своите Galaxy A и Galaxy E серии в Китай и Индия.

Според анализаторите това действие е опит за връщане на загубения дял. Пазарът за хей-енд смартфони се превърна в бойно поле, а основните воюващи са Apple и Samsung, последната от които среща доста сериозна конкуренция от индийските и китайските марки, предлагащи доста добра алтернатива на по-ниски цени. Анализаторите смятат, че има голям потенциал сегментът със смартфони от нисък клас да се разрасне, а Индия се очаква да се превърне в следващия най-голям пазар за смартфони. Strategy Analytics пък прогнозира, че световните продажби на смартфони от нисък и среден клас ще надвишат тези на хай-енд устройствата, достигайки до 107 милиона през 2016 г.

Напомняме, че в края на миналата година Робърт И, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите в Samsung, разкри, че компанията ще намали моделите в портфолиото си с 30% през 2015 г. Тази промяна е наложителна, защото приходите от мобилни устройства са паднали наполовина, което се дължи на силната конкуреция в лицето на останалите играчи на пазара, както и от китайските производители, които имат голям пазарен дял сред устройствата от среден и нисък клас.

ВИЖ ОЩЕ: Мини ревю на Galaxy S6 / S6 Edge