Samsung Galaxy Note Edge Picture 15

Strategy Analytics публикува данни за продажбите на смартфони през последното тримесечие и нещата за Samsung не изглеждат много добре, за сметка на Apple (50%) и нейните iPhone 6 и 6 Plus, както и китайските производители. Според публикуваната информация става ясно, че дялът на корейския технологичен гигант от продадените смартфони в цял свят е паднал само до 10%.

Виж още: Samsung SDI инвестира в бизнеса с електрически коли с придобиването на Magna Steyr

Не, тук няма грешка. През четвъртото тримесечие Samsung е реализирала продажба само на 1 от всеки 10 смартфона, според Strategy Analytics, независимо от факта, че компанията има редица линии и модели от всякакъв клас. Apple от друга страна се радва на 48.9% продадени смартфони.

Когато става дума за приходи, Samsung все още се представя добре, основно благодарение на продажбите на Note 4, с общо 17% дял. Това е първият път, в който корейската компания има толкова нисък дял от края на 2011 г., когато iPhone 4s беше представен.

За цялата 2014 г. Apple застава на първо място с 37.6%, Samsung остава след американците с 25.1%, а LG е доста назад с 4.3%, следвана от Huawei с 3.8%, Sony с 3.7% и Xiaomi с 3.3%. Очаква се слабите резултати на корейците да спрат с представянето на Galaxy S6, който за момента се предполага, че ще пожъне голям успех. Смартфонът ще бъде обявен само след няколко дни, на 1 март.