Simband

Simband

На своето събитие Voice of the Body, което се проведе вчера в Сан Франциско, Samsung представи собствена модулна платформа за носене на сензори, наречена Simband.

Подобно на Sony Core и Google Android Wear, партньорски фирми ще могат да използват технологията в своите носими устройства. Прототипът на Samsung Simband притежава набор от сензори, които следят различни показатели като тези за сърдечна честота, кръвно налягане, нивата на кислород в кръвта и други. Той е енергийно ефективен, а подвижната батерия може да се зарежда докато потребителите са неактивни или спят.

Самият модул на Simband представлява миниатюрно тяло с размер 14 х 34 мм, 28 nm процесор с две ядра ARM A7 с честота 1 GHz и поддръжка на WiFi и Bluetooth.

Simband

Демонстрационният прототип много прилича на часовниците от серията Gear, но технологията може да бъде използвана в различни устройства и с различен софтуер. Модулът Simband може да се вгради в различни носими устройства, а самата платформа се нарича SAMI (Samsung Architecture Multimedia Interactions).

Въпреки че демонстрационното устройство наподобява часовник, има опции технологията да се използва в очила или устройства, които могат да се носят на ушите, краката или гърдите.

Събитието на Samsung се проведе само няколко дни преди ежегодната конференция за разработчици на Apple, на която се очаква компанията да представи своята здравна платформа и новата услуга Healthbook за следене на физическата активност и различни здравни показатели.

Ожесточената конкурентна битка между двата гиганта в тази област едва започва и тепърва ще видим как ще отговори Apple на предизвикателството на Samsung, а потребителите само ще спечелят от развитието на носимите технологии и тяхната здравна насоченост.