Samsung заплати $539 млн. на Apple

Американският съд задължи технологичния гигант от Южна Корея Samsung Electronics да заплати 539 млн. долара за щети за копиране на функциите на оригиналния iPhone на Apple.

Това бе последната стъпка в потвърждаване на решението на журито, което води съдебната битка между двете световни смартфон производители. Тя датира още от 2011-та година, когато Apple завежда дело, че Samsung копира някои от оригиналните функции и патенти на първия Iphone.

Apple тържествува и бе награден за дългогодишните си перипетии с 1.05 милиона долара още преди година, но съперниците са продължили съдебния си спор.

В последното решение на съда повечето от обезщетенията за вреди – 533.3 млн. Долара – бяха присъдени за нарушаване на три патента за дизайн на Apple. Останалата част е за нарушаване на две патентовани функции.

Разбира се от Apple обявиха своята победа с официално изявление:

„Този случай винаги е бил за повече от пари“, каза технологичният гигант, добавяйки, че е важно той да продължи да защитава „упоритата работа и иновациите на толкова много хора в Apple“.

Но Samsung заяви, че има претенции по арбитража за изчисляване на щетите по ползването на чуждия патент. С две думи искат да заплатят само пряко свързаните с този патент печалби, които възлизат на $28 милиона.

„Това не е ясна печалба за нито една фирма, защото Apple първоначално поиска обезщетение в размер на $ 2.5 млрд.“, Твърди Киранджет Каур, технологичен анализатор в изследователска фирма IDC в ​​Сингапур.