Samsung обяви приходите за третото тримесечие на тази година, като за този период компанията за първи път от седем тримесечия отчита растеж в оперативната печалба. Тя възлиза на 6.42 млрд. долара, което е скок от 3.6 млрд. долара в сравнение със същия период миналата година.

Увеличение има още както в нетната печалба, така и в продажбите, които са 4.8 млрд. долара и респективно 45.6 млрд. долара. Оперативната печалба е скочила до 440 милиона долара, благодарение на по-ниския обменен курс между Южна Корея и други ключови валути.

Мобилното подразделение на Samsung отчита 2.1 млрд. долара оперативна печалба за третото тримесечие на 2015 г. Корейската компания заяви, че вижда “значително” увеличение в продажбите на Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+, Galaxy A и Galaxy J моделите. Samsung очаква по-силно четвърто тримесечие по отношение на смартфоните, но и че конкуренцията (в лицето на iPhone и евтините китайски предложения) да става все по-ожесточена. Въпреки това, Samsung предрича спад в приходите за Q4, а посочена причина за това са неблагоприятните валутни курсове.

Компанията казва, че следващата година ще бъде по-трудна за смартфоните, тъй като предвижда темпът на растеж на пазара да се забави за постоянно. В отговор “на нуждите на пазара” Samsung ще разпространи мобилната си разплащателна система Samsung Pay и ще се фокусира повече върху носимите устройства.