Снимка: Chung Sung-Jun / Getty Images

The Wall Street Journal докладват, че заместник-председателят на Samsung и наследник на бизнеса на компанията Лий Джей-Йонг ще бъде съден по обвинения за подкуп, лъжесвидетелстване, присвояване и укриване на активи в чужбина, както и укриване на печалби от престъпни деяния.

Джей-Йонг бе арестуван по-рано този месец, след като бяха разкрити още факти, свързани с него и бившият президент на Южна Корея Пак Кън Хе. Оказа се, че Samsung са дарили близо 38 милиона долара на дружества, притежавани от съветника на Пак, в замяна на политически облаги.

През 2015 година се случи сливането между Samsung C&T Corp. и Cheil Industries. Даренията на Samsung към дружествата на Чой Сун Сил според обвинението затвърждават позицията на Лий като управител на компаниите; особено след като баща му Лий Кун-хий се оттегли от длъжността на председател през 2014 година (поради проблеми със сърцето).

Освен Лий Джей-Йонг, обвинението ще съди още четирима изпълнителни директори на Samsung, които също са замесени в скандала с даренията за политически облаги. От друга страна след ареста на наследника на Samsung Group, компанията съобщи, че е на път да вземе мерки за повишаване прозрачността и надзора над дарения, направени към трети лица и дружества.