SmartThings

Технологичните компании вече имат нова територия, на която да мерят сили с иновативни продукти и решения – домовете ни. Поредното доказателство, че тази област ще привлича все повече внимание, идва със съобщението, че Samsung купува стартъпа SmartThings, чийто фокус са умните домове. Цената на сделката е $ 200 милиона – поне така твърдят колегите от Re/Code, позовавайки се на добре запознати анонимни източници.

Придобиването беше официално повтърдено от Алекс Хоукинсън, CEO на SmartThings, в блог пост, в който обаче не бяха съобщени никакви финансови параметри. SmartThings вече ще функционира като независима компания в рамките на групата на Samsung Open Innovation Center, разкри Хоукинсън, а екипът ще се премести да работи от Вашингтон, където беше офисът им досега, в Пало Алто, Калифорния.

SmartThings стартира през 2012 г. като Kickstarter проект. Вдъхновението на Хоукинсън да постави началото идва случайно – след като прекъсване на захранването във ваканционната му къща води до избухване на тръбите в мазето. Той си представя колко хубаво щеше да е, ако съществуваше „умен дом“, който да може да бъде контролиран от смартфон. И улучва точния момент – въпреки че идеята за автоматизация вкъщи съществува и се развива от десетилетия, тя все още е далеч от масовата популярност. По същото време заедно със SmartThings стартира и Nest – както знаете, Samsung похарчи умопомрачителните 3,2 милиарда, за да я купи. Настоящата сделка е доста по-евтина, но затвърждава намерението на корейския гигант да бъде тотален лидер във все още прохождащия пазар на „умните домове“.