Още през януари Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ започна съдебна война срещу Qualcomm, за да предотврати монопол и нелоялна конкуренция от страна на производителя на чипове. Всичко това се основава на правата на Qualcomm върху редица патенти, съществени за производството на смартфони в днешно време.

В борбата си срещу Qualcomm обаче, FTC бяха изненадващо подкрепени от два големи играча в технологичния бизнес — Intel и Samsung публикуваха доклади, с които показват готовността си да подкрепят Комисията в съдебната борба.

“От Intel сме готови, желаещи и способни да се състезаваме по същество на пазара, който Qualcomm доминират от години. Но Qualcomm са поддържали една взаимосвързана мрежа от злоупотребяващи патенти и търговски практики, които подриват конкуренцията. Тези практики неправомерно принуждават производителите на мобилни телефони да закупят чипсетите, от които се нуждаят, само и единствено от Qualcomm.”
— Intel

Samsung от своя страна също подкрепят Федералната търговска комисия и споделят, че единствената причина техните Exynos процесори да не са налични при смартфони от други производители, е че Qualcomm държат голяма част от основните патенти.

Qualcomm пък желаят твърденията на FTC в съдебното дело да бъдат отхвърлени, поради това, че са “заблуждаващи и грешни”.

Напомняме също така, че съвсем скоро от производителя се опитаха да саботират Apple в тяхната съдебна борба, като поискаха вносът на iPhone в САЩ да бъде забранен.

  • Liu76 Bo

    “… съвсем скоро от производителя се опитаха да саботират Apple в тяхната съдебна борба, като поискаха вносът на iPhone в САЩ да бъде забранен.”- Вносът в САЩ откъде? Доколкото знам, Iphone са американски смартфони и няма нужда да се внасят отнякъде…

  • Виж линкнатата статия за повече инфо, или тук: https://smartnews.bg/?p=87228

    Да, американска компания са, но се произвеждат в Китай (във фабриката на Foxconn).