samsung-logo

Обновленията на Windows са ежемесечно преживяване, което навярно всеки е изпитал. Samsung решиха да предприемат крайна мерка по отношение на механизмите за обновление на операционната система. Компанията реши да изключи възможността на вграденото приложение да работи. Припомняме, че това поставя всички клиенти на Samsung в голям риск, тъй като всички кръпки за сигурността и други важни обновления първо започват да се разпростаняват именно чрез Windows Update.

Всеки закупил компютър или лаптоп с марката Samsung разполага с фабрично инсталираното приложение SW Updater, което компанията използва, за да изтегля най-новите версии на фирмения софтуер. Изследователите са установили, че в нова версия на този софтуер се съдържа и програмата Disable_Windowsupdate.exe, която изключва Windows Update. Ако потребителят реши да включи отново програмата за обновление на Microsoft, тогава Disable_Windowsupdate.exe отново ще я изключи. За момента SW Updater няма възможност да сваля критичните обновления за операционната система Windows, Microsoft Office или друг софтуер, който се използва масово от потребителите. Това поставя под огромен риск тяхната сигурност.

Не е ясно какви са мотивите на Samsung да предприеме тази сериозна стъпка. Специализираните издания вече са се свързали с корейската компания и очакват обяснение за случилото се.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS